Orthodontie volwassenen

Een beugelbehandeling bij volwassenen is tegenwoordig niet uitzonderlijk meer. Dit kan mede afgelezen worden aan het toenemende percentage volwassenen dat zich aanmeldt. In bijna elk gebit verandert de positie van tanden en kiezen in de loop van de tijd. Soms wordt dit als zo storend ervaren dat een beugelbehandeling een mogelijkheid wordt.
Ook kan een beugelbehandeling noodzakelijk zijn als voorbereiding of onderdeel van een groter behandelplan. Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk om de tanden en kiezen bij volwassenen te verplaatsen. Hierbij wordt rekening gehouden met de vaak meer kritische wensen van volwassenen ten opzichte van kinderen. Denk hierbij aan ‘witte’ brackets (slotjes)  en zelfs witte draden, ook wel de onzichtbare slotjesbeugel genoemd.

Behandelplan
Na een kennismakingsbezoek kan besloten worden tot nader onderzoek waarbij afdrukken, foto’s en röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Ook wordt de conditie van het tandvlees getoetst. Hieruit volgt het behandelplan wat enige weken later besproken zal worden. Soms kunnen dit meerdere mogelijkheden zijn. Met het behandelplan wordt de rode draad van de behandeling vastgelegd. Het is dan voor iedereen duidelijk hoe de behandeling uitgevoerd wordt, en hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. Hierbij hoort ook de juiste kostenbegroting conform vastgestelde tarieven.

Tijdsduur van enkele behandelingsstappen:

  • kennismakingsbezoek – 10-15 minuten
  • onderzoek – 30 minuten
  • bespreking – 15 minuten
  • plaatsing van beugels – 30-60 minuten
  • controle en afstellen van de beugel – 10-15 minuten