Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels.
Blokbeugel
Bij een blokbeugel is het de bedoeling dat de boven- en ondertanden tegelijk in de beugel staan, als een blok tussen je tanden. Deze gebruiken we vooral als je een zogenaamde overbeet hebt. De beugel zorgt er bij het dichtbijten voor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd en de groei van de bovenkaak juist geremd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en de bovenkaak kleiner gemaakt.
Wennen en schoonmaken: de eerste dagen zijn het best even wennen. Je kunt wat spierpijn krijgen in je kaken. Blijf de beugel wel goed dragen dan wen je er het snelste aan! De eerste dagen kan de beugel ‘s nachts nog weleens uit vallen, dit hoort ook bij het wenproces. De beugel moet je dag en nacht dragen en mag alleen uit met eten, tandenpoetsen en sporten. Aangezien je de beugel veel draagt is schoonhouden belangrijk. Je kunt de beugel schoonmaken met water en je tandenborstel. Tandpasta kan wat krasjes maken op je beugel dus gebruik dat liever niet. Als de beugel witte aanslag heeft betekent dit dat er wat kalkaanslag (tandsteen) op zit. Dit kun je schoonmaken door de beugel 30 tot 60 minuten in een bakje schoonmaakazijn te leggen. Daarna goed borstelen en afspoelen onder de kraan. Vergeet niet je tanden ook goed te poetsen!
Plaatbeugel
Een plaatbeugel is een losse beugel die tegen je gehemelte wordt geplaatst. Een plaatbeugel bestaat uit kunsthars waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Sommige van die draden zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten (ankers). Andere draaddelen hebben een verende werking en duwen met kleine krachtjes tegen je tanden. Deze zorgen ervoor dat je tanden rechter gaan staan. In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken.
Wennen en schoonmaken: Je zult de eerste dagen even moeten wennen aan deze beugel. Het kan wat strak om de tanden en kiezen aanvoelen, je kunt wat gevoelige tanden hebben en wat slissen. Dit zal na een paar dagen minder worden. De beugel moet altijd in maar mag wel uit met eten en sommige sporten. Als de beugel witte aanslag heeft betekent dit dat er wat kalkaanslag (tandsteen) op zit. Dit kun je schoonmaken door de beugel 30 tot 60 minuten in een bakje schoonmaakazijn te leggen. Daarna even goed borstelen en afspoelen onder de kraan. Vergeet niet je tanden ook goed te poetsen!
Buitenboordbeugel
Deze beugel noemen we ook wel een ‘headgear’. Deze beugel zit niet alleen in de mond maar ook buiten de mond, vandaar de naam. Met een buitenboordbeugel wordt kracht gezet op de kiezen in de bovenkaak. De buitenboordbeugel wordt gebruikt om ruimte te maken in je bovengebit. Voor het plaatsen worden er twee metalen ringetjes om de kiezen geplaatst.
Wennen en schoonmaken: de eerste dagen kun je wat last hebben van stijve kaken en wat druk op je tanden, hier wen je snel aan. Het zal even wennen zijn om de beugel in de metalen ringetjes te schuiven, maar dit zal snel een gewoonte worden. De buitenboordbeugel moet 14 – 16 uur per etmaal gedragen worden tenzij anders geadviseerd. Je kunt de beugel gewoon met de tandenborstel goed schoonhouden.
Hyrax
Deze beugel krijg je als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. De hyrax zit met 4 banden vast om de kiezen. In het midden zit een schroef. Met deze beugel kan de bovenkaak snel worden verbreed. Deze beugel krijg je meestal voor een periode van 6-9 maanden. De bedoeling is dat je ouder/verzorger tweemaal per dag de schroef een beetje uitdraait. Uiteraard geven wij een duidelijke instructie.
Wennen en schoonmaken: In het begin kun je wat druk voelen als je aan de beugel gaat draaien, dit wordt vanzelf minder. Draai nooit langer door dan tijdens de controle is aangegeven. Als de controle afspraak wordt verzet dan moet je stoppen met draaien tot je weer op controle bent geweest in de praktijk.
Draaien aan de hyrax: Als je hyrax geplaatst is krijg je een sleuteltje mee. Met dat sleuteltje verbreed je de hyrax. In het midden van de hyrax zit een schroefje met gaatjes. Er staat er een pijltje bij die de richting aangeeft waarin gedraaid moet worden (altijd richting keel). Draai nooit de andere kant op dan de kant die de pijl aangeeft want dan draai je de beugel weer terug.
- Kijk welke kant de pijl op staat.
- Steek het sleuteltje in het gaatje.
- Draai de sleutel naar achteren tot hij niet verder kan.
- Haal de sleutel uit het gaatje zonder de schroef weer terug te draaien.